Rahaa tarjolla hyville ideoille!

Markkinointi­blogi

Rahaa tarjolla hyville ideoille!

Ulkopuolinen tuki, avustus tai laina kelpaisi varmaan monelle yritykselle. Silti moni jättää tilaisuuden sen saamiseen hyödyntämättä.

Ai mistäkö puhun? Julkisesta rahoituksesta.

Julkisia rahoitusinstrumentteja on olemassa nippu erilaisia. Osa tarjoaa tukea investointien hankintaan, osa yrityksen kasvun edistämiseen, osa kansainvälistymiseen. Tukien monimuotoisuus, huhupuhe niiden vaikeasta saatavuudesta sekä ajoittain pitkäkestoinen ja kankea hakuprosessi koituvat monen yrittäjän kohtaloksi. Kun asiasta ei tiedä tarpeeksi, ei viitsi edes hakea. Eikä oikeastaan edes ottaa selvää asioista.

Hyville ideoille löytyy aina tukea. Ihan jo yhteiskunnallisesta näkökulmasta on hyödyllistä tukea rahallisesti hankkeita ja projekteja, jotka tähtäävät yritysten kasvuun, työpaikkojen lisäämiseen tai viennin kasvamiseen.

 

”Ei kai ne tällaisille tavallisille yrittäjille niitä tukia anna.”

No itse asiassa antavat, jos idea on hyvä. Julkisella rahalla tuetaan vaikkapa isoja investointeja tai ulkopuolisia konsultointipalveluita eri osa-alueiden kehittämiseksi. Totta on, että rahaa ei saa ihan noin vaan sormia napsauttamalla – pitää olla selkeä hanke tai projekti, joka todistetusti edistää jollain tavoin yrityksen kehittymistä.

 

”No kerran haettiin, mutta ei sieltä montaa euroa tullut.”

Tukiprosentit vaihtelevat, samoin tukimuodot. Lainamuotoiset tuet maksetaan takaisin pienellä korolla; avustusmuotoiset tuet kattavat tietyn prosentin hankkeen kustannuksista, eikä niitä tarvitse maksaa takaisin. Se, mitä kaikkea hankkeen sisälle voidaan sisällyttää, on myös oma juttunsa. Yllättävän paljon asioita kuuluu tuen piiriin ja siksi kunnollinen hankemuotoilu onkin tärkeää ja kannattavaa; näin samaan hakemukseen voi mahdollisesti sisällyttää niin investointeja, konsultointeja kuin palkkakustannuksiakin. Ylipäätään hakemus tulee täyttää huolellisesti; vähän sinnepäin täytettynä hakemus ei varmastikaan tuo montaa euroa taloon.

 

”Niitä on niin monenlaisia, että mistä sitä edes tietää, mistä tukea hakee?”

Ei välttämättä aina tiedäkään. Muun muassa ELY, Leader-ryhmät, Tekes ja Finnvera tarjoavat yrityksille erilaisia tukia ja lainoja. Hieman eri painotuksilla, hieman eri asioihin. Tukimuodot vaihtuvat hankekausittain; välillä muuttuu nimi, välillä sisältö. Ei ihmekään, että välillä menee pää pyörälle.

 

”Kaiken maailman lippuja ja lappuja täytyy täyttää, ei riitä aika sellaiseen.”

Kun julkinen rahoitus ei ole sitä omaa vahvinta osaamisaluetta, siihen tutustuminen vie aikaa. Ja tunnetusti yrittäjällä ei ylimääräistä aikaa ole. Rahoitusmuodosta riippuen hakemukseen tarvittavien tietojen ja liitteiden määrä vaihtelee, mutta minimissäänkin infoa tarvitaan yleensä hankekuvauksen, liiketoimintasuunnitelman sekä taloustietojen verran. Mitenpä muuten rahoittajataho tietäisi, onko idea riittävän hyvä ja kannattaako tälle yritykselle myöntää rahaa? Lomakkeiden täyttö on perusteltua, mutta ei se silti aina ole mieluista ajankäyttöä yritykselle.

 

”Ei sitä kannata hakea, jos ei kuitenkaan saa mitään.”

Jos jättää mahdollisuudet selvittämättä ja julkisen rahoitustuen hakematta, ei varmastikaan saa mitään. Vaikka moni yrittäjä tekee hakemattajättämis-päätöksen, aika moni yritys julkisia tukia kuitenkin hyödyntää. Siksi hakemusten laatuun tulee panostaa; hutaisten tehdyllä hakemuksella ei varmastikaan saa muuta kuin pahan mielen.

 

Jos onnistuin edes hieman lisäämään mielenkiintoasi julkista rahoitusta kohtaan, käy tekemässä laatimamme rahoituskelpoisuuden pikatesti. Testin täytettyäsi saat mm. maksuttoman näkemyksemme yrityksesi rahoituskelpoisuudesta, listauksen syistä jotka vaikeuttavat toimintaasi julkisten rahoittajien kanssa sekä selkeän etenemisehdotuksen kustannusarvioineen. Testin täyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Täytä testi rohkeasti ja olen sinuun yhteydessä seuraavan kahden arkipäivän sisällä!

Haluatko tietää lisää? Soita meille – täältä löydät yhteystietomme.