Teen ja teen, mutta mitään ei tapahdu

Teen ja teen, mutta mitään ei tapahdu

Markkinointi­blogi

Tiedättekö sen tunteen, kun takana on pitkä pätkä onnistumisia, mutta jokin alkaa hitaasti muuttua ympärillä. Hetken tuntuu, että edistyminen on hieman hitaampaa, ja lopulta suunta kääntyy alamäkeen. Hälytyskellot soivat ympärillä, mutta silti kukaan ei herää.

Monella toimialalla koronapandemia on toiminut katalyyttinä todella nopeille markkinamuutoksille. Silti moni ajattelee, että tilanne palaa entiselleen rokotusten myötä – tai joskus sitten. Siihen asti vain pitää kärvistellä ja pureskella kynsiä.

Entä jos kyse on pysyvästä muutoksesta. Uudesta normaalista.

Mihin asti olet valmis luistelemaan liukkaammaksi muuttuvaa rinnettä?

Pokeripöydässä ilmiötä kutsutaan nimellä tilt. Pelaaja ottaa isomman tappion – sattumalta tai huonosti pelatun käden vuoksi – ja kierre alkaa. Omat kriteerit käsien valinnalle löystyvät, otetaan suurempia riskejä ja jatketaan "omien voittamista takaisin". Silti pöytä imuroi pelimerkkejä kiihtyvällä tahdilla ja pelikavereiden naamalla hymy leviää.

Tiedemies kutsuu ilmiötä nimellä sunk cost fallacy (tai bias). Suomeksi uponneiden kustannusten harha.

Yritysjohtamisen puolella tilttaus on akuuteissa muutostilanteissa varsin yleistä. Panostamme enemmän ja enemmän strategiaan, joka ei tuota, vain siksi, että "tähän on nyt mennyt jo näin ja näin paljon rahaa / aikaa / kahvia ja tupakkaa". Huomioimme menettämämme resurssit osana päätöksentekoa, vaikka rationaalisesti näin ei tietenkään pitäisi toimia.

Milloin hälytyskelloihin tulisi reagoida?

  • Bisnes ei ole enää yhtä kannattavaa kuin ennen, mutta et ole uskaltanut tehdä muutoksia tai et tiedä, mitä pitäisi tehdä.
  • Aikaa kehitystyöhön kuluu valtavasti, mutta tulosta (myyntiä, liikevaihtoa, kiinnostuneita asiakkaita) ei tunnu tulevan.
  • Ulkopuoliset tarkastelijat (perhe, sukulaiset, ystävät, konsultti) toteavat, että nyt olisi parempi lopettaa.
  • Alat itse miettiä, onko tässä mitään järkeä.

Jos kuulosti tutulta, olet juuri herännyt. Kiitä itseäsi, että päätit lukea tämän.

Entä sitten?

Ulkopuolinen asiantuntija näkee tavallisesti tilanteen selkeämmin. Seuraavaksi kannattaakin miettiä, kuka olisi sopiva taho katsomaan asiaa kanssasi objektiivisten lasien läpi. Usein, ellei tilanne ole päässyt turhan akuutiksi, ulkopuolelta on myös helpompi katsoa, mitä seuraavaksi kannattaisi tehdä, jotta tilanteesta päästään eteenpäin.

Koska aloitetaan?

Soita meille – täältä löydät yhteystietomme.